Gå til hovedindhold
Viden

Ældre synshandicappedes oplevelser med lydbøger, teknologi og synstab

Læs her om resultaterne af et kvalitativ studie om vores medlemmers oplevelser
21. april 2016
(Artikel fra arkiv).
Ældre mand lytter til en lydbog

udgivet 15. oktober 2014.

Nota har foretaget et kvalitativt studie af 17 synshandicappede medlemmers oplevelser med lydbøger, teknologi og synstab. Studiet giver et indblik i håndteringen af dagligdagen som ældre synshandicappet. Dette belyses i et antropologisk perspektiv i en artikel, som du kan finde nederst på siden under "Bilag".Gennem personlige fortællinger fra fire ældre synshandicappede medlemmer belyses i artiklen tematikker som afhængighed, selvstændighed og forskellighed. Det er blandt andet i nedenstående sammenhænge, at tematikkerne udspiller sig.

Sammenligning med andre

Studiet viser, at flere af de ældre synshandicappede håndterer deres handicap ved at sammenligne sig med andre synshandicappede og tale om forskelle i den forbindelse. Eksempelvis sammenligner en ældre svagsynet mand sig selv med helt blinde ældre. Han nævner, at det må være nemmere at få folk til at forstå ens situation, hvis man er helt blind end hvis man - som han - stadig kan se nogle ting. Sammenligningen kan altså være en måde at prøve at få omverdenen til at forstå ens livssituation på.

Lyd og livskvalitet

Det at kunne bruge hørelsen i dagligdagen, eksempelvis ved at genkende stemmer eller lytte til lydbøger, er tæt forbundet med oplevelsen af livskvalitet. Lyd i form af lydbøger indgår nærmest rituelt, som en fast del af tilværelsen hos de ældre synshandicappede, på faste tidspunkter af dagen; til formiddagskaffen, efter frokosten, som godnathistorie, og bøgerne bliver af flere omtalt som deres livline. 

Mobilitet og afstande

Mobilitet, og det at kunne afspille en lydbog uanset hvor man befinder sig, er et vigtigt aspekt for de ældre synshandicappede, men mobilitet er også et vidt begreb. En bærbar PC er for eksempel ikke bærbar, hvis man ikke har mange kræfter i armene og en lydbogsafspiller på halvandet kilo med ringe batteritid er ikke bærbar, hvis den jævnligt skal med en tur ud i det blå. Løsningen er heller ikke nødvendigvis en iPad, hvor ældre synshandicappede ofte har besvær med at koble opladeren til.

At kunne komme rundt indebærer alt fra at kunne bevæge sig ud på altanen, ned i vaskekælderen, i sommerhus eller udenlands. Det selv at kunne medbringe og afspille en lydbog lige præcis dér, hvor de ældre synshandicappede har lyst til at høre den, medfører en oplevelse af personlig autonomi og frihed, som er meget vigtig for at øge livskvaliteten.

Ældre synshandicappede er meget forskellige

Artiklen understreger vigtigheden af, at et teknologiskift blandt ældre synshandicappede må tage udgangspunkt i de store forskelle i handicap, livssyn, forhold til teknologi og handlekompetencer, som karakteriserer ældre synshandicappede.

Find artiklen på Nota Bibliotek ved at følge linket herunder